Kan vertikale solcellepaneler uten ballast motstå sterk vind?
- Trygve Mongstad
- Mar 10
- 3 min read
Updated: Mar 27
Vindlast spiller en avgjørende rolle i utformingen av solcelleanlegg som monteres på bygninger. Vanligvis trenger konvensjonelle solcellepaneler som installeres på flate tak betydelig ballast eller mekanisk innfesting for å motstå vindkrefter, noe som legger til kompleksitet og vekt i oppsettet. Over Easy Solars VPV-enhet er en unik løsning med et design som er spesifikt utviklet for å motstå vindkrefter, og eliminerer behovet for ballast eller festemidler.
Ulikt tradisjonelle skrå paneler, er vår VPV-enhet designet for å eliminere vindløft og minimere trykkraft. Slik har vi oppnådd dette:
Ingen løftekrefter med vertikale strukturer
Ulikt skrå paneler, genererer ikke vertikale strukturer løftekrefter. Dette betyr at en VPV solinstallasjon på et flatt tak ikke vil bli løftet av vinden, og sikrer stabilitet selv i sterk vind.
Lavprofil-design for reduserte vindlaster
Våre lavprofil-paneler (omtrent 25 cm høye) er plassert tett sammen, noe som betydelig reduserer vindmotstand. Ved å skjerme vinden fra hverandre, bidrar panelene til å forhindre sterke vindtrykk.
Effektiv fordeling av vindlast
I en VPV-installasjon er alle panelene sammenkoblet, noe som bidrar til å fordele lokale vindkrefter jevnt over hele anlegget. Dette betyr at større solinstallasjoner er mer motstandsdyktige mot vind enn mindre.

Vi forstår også at strukturelle ingeniører trenger solid bevis før de stoler på et system med minimal eller ingen fastmontering. Derfor har vårt produkt, utviklet av et team med erfarne solenergi-eksperter og forskere, gjennomgått flere uavhengige valideringsprosesser for å sikre pålitelighet og ytelse.
Numerisk Strømningsdynamikk (CFD) Simuleringer
Vi har utført avansert CFD-modellering med Fraunhofer ISE, et ledende forskningsinstitutt innen solteknologi, for å simulere vindadferd rundt VPV-enheten
Disse simuleringene tar hensyn til ulike taktyper, vindretninger og miljøforhold for å vurdere trykkfordeling og løftkrefter.
Vindtunell-testing
Fysisk testing ble utført ved IFI Aachen, et ledende institutt for vurdering av vindbelastning i Europa.
Målinger og analyser er i samsvar med de tyske standardene DIN EN 1991-1-4:2010-12, DIN EN 1991-1-4/NA:2010-12 og retningslinjene for vindtunneltesting fra den tyske/østerrikske/sveitsiske vindteknikkforeningen, WtG, samt EN 1991.1.4:2005 og ASCE 49-21.
Vindtunneltester bekreftet at VPV-enheten ikke opplever betydelig oppdrift og er ballastfri under typiske urbane vindforhold.

Virkelighetstesting og overvåking på tak
Vi har installert VPV-enheter på ulike bygninger over hele Europa, inkludert steder i Tyskland, Norge og Sveits, alle utsatt for forskjellige vindforhold. Den mest vindutsatte installasjonen ligger i Tromsø, hvor referansevindhastigheten er på 27 m/s.
Alle disse installasjonene har blitt nøye overvåket i flere år, uten registrerte hendelser eller vindrelatert forskyvning.
Systemet har vist seg å forbli stabilt selv under storm, noe som bekrefter våre vindlastsberegninger.

For å ytterligere garantere sikkerhet og overholdelse, gjennomfører vi også en vindlastberegning for hver installasjon, med hensyn til:
Faktorer som påvirker vindbelastningsberegninger
Lokal vindsone
Bygningens høyde og størrelse
Omgivende terreng
Størrelse på solinstallasjonen (antall VPV-enheter)
For de fleste urbane bygninger med begrenset høyde, bekrefter våre beregninger at vår VPV-enhet ikke krever ytterligere innfesting. For høyere eller mer vindutsatte strukturer vurderer vi om spesifikke vindreduserende tiltak er nødvendige, og tilbyr en tilpasset og robust løsning for hvert prosjekt.
Siden vår VPV-enhet normalt ikke krever ballastering eller mekanisk festing til taket, gir dette ytterligere viktige fordeler:
Bevarer takets integritet
Mange flate tak, spesielt grønne tak og eldre bygninger, har begrenset bæreevne. Å unngå tung ballastering gjør solcelleinstallasjoner mulig på et bredere utvalg av bygninger.
Forenklet planlegging og installasjon
Uten behov for betongblokker eller komplekse monteringssystemer, blir installasjonsprosessen strømlinjeformet, noe som reduserer både arbeidskostnader og materialutgifter. Denne forenklede tilnærmingen minimerer også risikoen for feil under planlegging og installasjon, noe som gjør hele prosjektet mer effektivt og lettere å håndtere.
Ingen takpenetrasjon
I motsetning til tradisjonelle ballastfrie systemer som krever boring i taket – noe som kan føre til lekkasjer og langsiktige vedlikeholdsproblemer – krever ikke VPV-enheten innfesting, noe som sikrer at bygningens vanntetting forblir intakt.
Vindlast spiller en viktig rolle i designet av solenergisystemer for flate tak. Over Easy Solars VPV-enhet tilbyr en unik løsning som eliminerer behovet for tung ballast eller festemidler, forenkler installasjonen samtidig som den sikrer stabilitet.
Kontakt oss for teknisk informasjon og vindvurdering for ditt prosjekt.